[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzg
    Drive
    • 2009
    • 80

Dla mnie to nie jest oczywiste. Jeśli było by tak jak piszesz to wszelkie naprawy gwarancyjne musiałbyś wykonywac u dealera u ktorego zakupione było auto, a tak nie jest.

Komentarz

• marcin1978
      Drive
      • 2012
      • 49

Ja myślę ze SAP musiało dać zgodę na montaż LPG i utrzymanie gwarancji inaczej wypierali wypierali by się tych samochodów i trzeba by jeździć z samochodami tam gdzie się je kupiło a tak nie jest a wiadomo ze serwisować można gdzie się chce. Czasami dobrze zadzwonić do kilku punktów i zorientować się jaki oni mają punkt widzenia na daną sprawę np na wymianę sprężyn

Komentarz

• seba.79
        Drive
        • 2012
        • 75

Witam, pytam bo niezorientowany troszkę jestem, czy problem ze sprężynami dotyczy tylko O2 po FL czy Octavii Tour 2 z LPG także? Pozdrawiam

Komentarz

• Yarwa
          Elegance
          • 2010
          • 915
          • BMW

toura tez, ale najlepiej zrób pomiary, 1min i po robocie

Komentarz

• patrykL
            Rider
            • 2009
            • 588

dyskusja o tym, kto jest gwarantem a kto nie, toczy sie juz od dluzszego czasu, chcialbym (i pewnie nie tylko ja) dowiedziec sie jak to jest faktycznie

Komentarz

• termit886
              Rider
              • 2012
              • 261
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy któryś z kolegów załatwiał omawianą sprawę czyli wymianę sprężyn w Ganinexe w Katowicach...?? Jeśli tak to nich napisze czy robili jakieś problemy czy załatwili sprawę jak ludzie. Pytam bo mam zamiar jutro do nich zadzwonić umówić się i zgłosić problem. Wiem że w sosnowcu kilku chłoapków wysłali na drzewo , dlatego nie chce do nich jechać.

Dzięki za odpowiedź

Komentarz

• krzg
                Drive
                • 2009
                • 80

Raczej spuszcza Cie na drzewo. Kulturalnie poinformuja Cie ze moga wymienic ale odplatnie. Ale probuj.

Komentarz

• seba.79
                  Drive
                  • 2012
                  • 75

Co i jak mierzyć w OT2 sedan z LPG? bo o O2 znalazłem - ale w Tour chyba inne odległości są?

Komentarz

• termit886
                    Rider
                    • 2012
                    • 261
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krzg
                    Raczej spuszcza Cie na drzewo. Kulturalnie poinformuja Cie ze moga wymienic ale odplatnie. Ale probuj.
                    Krzyg a gdzie ty wymieniałeś...Czy ktoś może polecić jakiś sensowny serwis gdzie pracują normali ludzie?

[ Dodano: Nie 03 Cze, 12 22:01 ]
                    Zamieszczone przez krzg
                    A jak spuszczą mnie na drzewo to zawiozę im kulturalnie oficjalne pismo , zostawię w sekretariacie za potwierdzeniem i poczekam na oficjalną odpowiedź jaki był powód że wysłali mnie na drzewo. Ja jestem cierpiliwy.....

[ Dodano: Nie 03 Cze, 12 22:07 ]
                    Zamieszczone przez marcin1978
                    Ja myślę ze SAP musiało dać zgodę na montaż LPG i utrzymanie gwarancji inaczej wypierali wypierali by się tych samochodów i trzeba by jeździć z samochodami tam gdzie się je kupiło a tak nie jest a wiadomo ze serwisować można gdzie się chce. Czasami dobrze zadzwonić do kilku punktów i zorientować się jaki oni mają punkt widzenia na daną sprawę np na wymianę sprężyn
                    marcin1978 a ty gdzie wymieniałeś springi...???

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Z ta gwarancja to tez tak do konca nie jest. Normalna jest na cala europe a z lpg od SAP tylko na Polske. Jedynie auta z gazem z fabryki maja normalna gwarancje
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• krzg
                        Drive
                        • 2009
                        • 80

Ja nie wymienialem bo mam auto po gwarancji ale rozmawialem z nimi i taka otrzymalem odpowiedz. Ktos z OCP byl tam i nic nie zalatwil. Ale probuj. Maja nowego kierownika

Komentarz

• artur135
                          Drive
                          • 2011
                          • 56

Zamieszczone przez mkania777
                          Zamieszczone przez artur135
                          artur135, Wierzysz w to co piszesz?
                          dokładnie...
                          to nie kwestia wiary, pożyjemy zobaczymy. życzę nam szystkim aby wymienione sprężyny nie siadły ponownie :wink:
                          nie będzie wtedy kolejnej wymiany za free

Komentarz

• marcin1978
                            Drive
                            • 2012
                            • 49

Zamieszczone przez termit886
                            Jestem w trakcie tak ja Ty szukam ASO dzwonie po serwisach i dopytuje się jak oni to załatwiają. Dzwoniłem jeszcze raz do S-ca i czekam na odpowiedz myślę ze dziś coś będę wiedział jak nie to umawiam się gdzie indziej na pomiar.

Komentarz

• termit886
                              Rider
                              • 2012
                              • 261
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez termit886
                              Jestem w trakcie tak ja Ty szukam ASO dzwonie po serwisach i dopytuje się jak oni to załatwiają. Dzwoniłem jeszcze raz do S-ca i czekam na odpowiedz myślę ze dziś coś będę wiedział jak nie to umawiam się gdzie indziej na pomiar.
                              I co dostałeś odpowiedź z tego serwisu w Sosnowcu...???? Ja tam dzisiaj dzwoniłem to powiedzieli że mogą wymienić ale tylko odpłatnie bo dostali niby pismo z SAP że mogą wymieniać ale tylko odpłatnie.Zadałem sobie trochę trudu i podzwoniłem po serwisach i pytałem czy wogóle inni też takie pismo dostali to każdy robił oczy o czym ja mówie. Serwisy dostały pismo ale z ofertą cenową na zakup wzmocnionych springów a nie że nie mogą wymieniać w ramach gwarancji...Ten serwis to jedna wielka tragedia..!!!! Ja zadzwiniłem do serwisu gdzie kupiłem auto i powiedzieli że mam przyjechać zrobią pomiary i jak się potwierdzi że nie mam takiej odległości jak w specyfikacji technicznej to będą wnioskować o wymianę na twardsze.Zresztą jak powiedziałem o co chodzi to gość odrazu mi powiedział że prawdopodobnie będą sprężyny do wymiany.

Komentarz

• marcin1978
                                Drive
                                • 2012
                                • 49

Jutro maja mi dać znać ale jak tak piszesz to czarno to widzę, wiec napisze co ustalili i co będą robić

Komentarz

• termit886
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 261
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jutro maja mi dać znać ale jak tak piszesz to czarno to widzę, wiec napisze co ustalili i co będą robić
                                  A gdzie kupowałeś auto....U nich....Powiem Ci szczerze że omijaj ten serwis z daleka. Ja coś o tym wiem bo serwisowałem u nich służbówkę z pracy i powiem Ci że jak sie nie pomylą to Ci nie naprawią.Jak będziesz miał odpowiedź to napisz bo jestem strasznie ciekaw jak rozwiążą twoją sprawę

[ Dodano: Pon 04 Cze, 12 23:07 ]
                                  Aha jeszcze jedno Pani u śliwki w Sosnowcu jak dzisiaj dzwoniłem to powiedziała że mieli kilka zgłoszeń i jak narazie udało im się wynegocjować bezpłatną wymianę tylko jednemu klientowi. (bo resztę spuścili do kanału i wogóle nie wysłali zapytania do SAP) takie jest moje odczucie.

Komentarz

• marcin1978
                                    Drive
                                    • 2012
                                    • 49

Potwierdzam, że tak robią moje zapytanie poszło dopiero 1,5 tygodniu :cry: a i tak nie jestem tego pewien

Komentarz

• termit886
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 261
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Potwierdzam, że tak robią moje zapytanie poszło dopiero 1,5 tygodniu :cry: a i tak nie jestem tego pewien
                                      Ja ci powiedzą że przyszła odmowna decyzja to powiedz żeby ci pokazali wydruk z maila którego dostali z SAP. a jak nie będą ci chcieli pokazać to napisz do nich pismo i został w sekretariacie z pytaniem jaki jest powód odmowy przez serwis naprawy w ramach gwarancji. Jak ci odpowiedzą to wyślij to do SAP z opisem sprawy.

Komentarz

• hizoku
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 186

Czy jestem jedyny któremu fabrycznie założono sprężyny z 1 x biały? Tak mi odczytano oznaczenia w ASO. Na pomiarach wyszło: 368mm (Pb95 pełny, LPG pusty, zapas w bagażniku).
                                        Przeszedłem proces reklamacji poprzez maile do SAP, przyszły już do ASO sprężyny z 1 x biała, 2 x żółta - czyli i tak o stopień miększe niż montowano tu większości? Jestem umówiony na wymianę.
                                        Octavia2 Tour

Komentarz

• fajny52
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 202

Czy ktoś z Was ma charakterystykę sprężyn 1x pasek biały, 3x pasek żółty nr kat 1K0 511 115 BF ?

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2822

Zamieszczone przez hizoku
                                            Czy jestem jedyny któremu fabrycznie założono sprężyny z 1 x biały? Tak mi odczytano oznaczenia w ASO
                                            samo 1xbiały ? i nic poza tym ?!! chyba ktoś w ASO był ślepy na conajmniej jedno oko :lol:
                                            SPOT Poznań:
                                            .....
                                            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• galanonim75
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 12

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                                              Czy jestem jedyny któremu fabrycznie założono sprężyny z 1 x biały? Tak mi odczytano oznaczenia w ASO
                                              samo 1xbiały ? i nic poza tym ?!! chyba ktoś w ASO był ślepy na conajmniej jedno oko :lol:
                                              Chymmm żartujesz ? Czy mówisz poważnie ? Też tak mam 1 biały w combi - czekam na sprężyny - do wymiany jak przyjdą z Czech (trochę to długo trwa - zgłoszenie 4.04, pierwszy pomiar 19.04)

Komentarz

• PPrzemek
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 87

galanonim75, - zartujesz chyba?
                                                U mnie od czasu zgloszenia do wymiany uplynelo 10 dni, z tym, ze akurat bylem na wyjezdzie.
                                                Gdyby nie to, to bym sie zmiescil w paru dniach...
                                                We wtorek zlozylem pismo, a w srode mnie zapraszali na czwartkowe pomiary...
                                                Pozdrawiam
                                                Przemek

Komentarz

• hizoku
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 186

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                                                  Sam zanurkowałem pod auto (ciężko trochę, bo dupa siedzi) i na lewej sprężynie widać biały pasek i nic po za tym. Na prawej nie widać z tej pozycji oznaczeń.
                                                  Octavia2 Tour

Komentarz

• marcin1978
                                                    Drive
                                                    • 2012
                                                    • 49

Dostałem odpowiedz z ASO oczywiście zostałem spuszczony sami wiecie gdzie, SAP odpisało ze podobno jest to cech samochodów z gazem, ciekawe co ASO nabazgrało w tym piśmie. Co wy na to, co radzicie napisać do SAP poza numerem zgłoszenia? Może najpierw pisemnie do ASO żeby mi napisali to co SAP napisało. Gość twierdzi ze rezerwa gazu 1/2 Pb i koło zapasowe dają takie ugięcie, poprostu żenada.
                                                    A i gwarancji nie uznali ehh.

Komentarz

Pracuję...